Startlening+ ANELCA Wise Dogs Academy

"Ondernemersgeluk moet je afdwingen"

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het zou de lijfspreuk kunnen zijn van Kris Leysen, zaakvoerder van Anelca Wise Dogs Academy.

Na een carrière van vijfendertig jaar bij de Rijkswacht, Federale Politie en Lokale Politie besloot hij het roer radicaal om te gooien en zijn passie in de praktijk om te zetten. Dankzij zijn uitgebreide expertise als hondenopleider/geleider weet hij zich meteen te nestelen in een veelbelovende niche.

‘Think Dog’. Het is de baseline die direct in het oog springt in de correspondentie met Kris voor het vastleggen van het interview. Het typeert hem ten voeten uit. Zijn leven, en ook dat van zijn partner, staan volledig in het teken van deze trouwe viervoeter. Hij als opleider van honden, zij als adviseur in hun hondentrimsalon. Met het geld van de Startlening+ zijn de inrichtingswerken in hun industrieel pand volop aan de gang. “De financiering van ons project was niet evident”, legt Kris uit. “Vooral omdat we nog geen balanscijfers konden voorleggen, was het zeer moeilijk om een bankpartner voor een financiële ondersteuning te overtuigen. Bovendien waren andere financieringsvormen geen optie, omdat ik mijn onafhankelijkheid wilde bewaren. Het probleem was het startkapitaal, en daar bood PMV/Z, via hun plaatselijke partner, de ideale oplossing”.

Het businessplan van Kris bestond initieel uit het opleiden, verkopen en leasen van detectie- en patrouillehonden. Toen hij echter op een avond een reportage zag over bedwantsen die in het Brusselse de hotelkamers teisterden, ging de bal snel aan het rollen. De bedwants of wandluis is een klein vleugelloos insect dat zijn naam dankt aan de plek waar ze meestal te vinden zijn, namelijk in en rond het bed. Hij leeft van bloed van de mens. De laatste jaren lijkt de bedwants bezig aan een comeback. Het spreekt voor zich dat hotels of particulieren deze ongenode gast niet graag zien komen, en nog liever zien gaan. Ongediertebestrijdingsfirma’s kunnen dit probleem wel detecteren of aanpakken, maar niet steeds efficiënt en bovendien tegen een aanzienlijke kostprijs.

Hoewel Kris nog nooit had gehoord van bedwantsen, zag hij wel meteen de mogelijkheden om een detectiehond in te zetten. Na een zoektocht op het internet bleek dit idee ook niet nieuw te zijn. Kris: ”Ik ben de mosterd voor een stukje gaan halen in Amerika. Daar zijn er 170 hondenteams die enkel met het probleem van de bedwantsen bezig zijn. Tijdens een kort verblijf in Alabama USA heb ik 25 honden gescreend die in opleiding waren en ook gekeken wat de valkuilen en kwaliteitsnormen waren. Al die inzichten heb ik meegenomen naar België, naar mijn eigen hand gezet en zo een heel interessante deur geopend. Een exclusief contract met een solvabele bestrijdingsfirma gaf een extra boost aan de opstart van onze onderneming”.

De keuze van de juiste hond en geleider is doorslaggevend. De hond in kwestie moet immers beschikken over de juiste skills en karakter om de “zware” job in de praktijk aan te kunnen. “Ik opteer voor een hond met de ideale mix van intelligentie en werklust, gecombineerd met een typerend karakter”. Met de Amerikaanse prospectie in het achterhoofd leidde ANELCA Wise Dogs Academy als testcase één bedwantshond op. Het resultaat was meteen spectaculair: “Enkele minuten, zo lang deed Nemesis, onze bedwantshond, erover om de ongewilde beestjes te detecteren. Als je dit vergelijkt met het gemiddeld half uur per kamer dat een persoon nodig heeft, dan zit je daar met een enorme tijdswinst. Bovendien is een hondenneus ook probater en onvervangbaar.”

Het spreekt voor zich dat niet enkel Kris maar ook ongediertebestrijdingsfirma’s hier direct brood in zagen. De bedoeling is om voortaan ook proactief te gaan detecteren in verschillende hotelkamers, en om ook na bestrijding de hond te laten controleren of de kamer bedwantsenvrij is.  Kris heeft hiervoor nu zes honden in opleiding en wil 2 geleiders hiervoor aanwerven. De interventies vanuit België en Nederland komen ondertussen regelmatig binnen, maar Kris is er ook van overtuigd dat hij dit verder internationaal kan uitrollen.

“Op dit moment gaat alles razendsnel, zodat ik snel opnieuw zal moeten uitbreiden. Ik ben blij dat het zo goed loopt en ben best wel trots dat ik deze niche kan bewerken door zelf inventief te zijn. Geluk overvalt je soms, maar in mijn geval heb ik het toch voor een groot stuk zelf afgedwongen. Bovendien stopt mijn verhaal niet bij de bedwantsen. Voor alles wat met geur te maken heeft, kan ik een dienstverlening aanbieden. Verder ben ik steeds op zoek naar nieuwe toepassingen en tracht ik bestendig innovatieve projecten te bewandelen. ‘Anders zijn dan andere’, met vallen en opstaan, met een voortdurende kwaliteitsbewaking en een eerlijke dienstverlening, zijn voor mij de ingrediënten voor een succesverhaal… ”

 

Anelca Wise Dogs Academy

Lerrekensstraat 32a

Heist-op-den-Berg

0496 80 91 52