kmo - cofinanciering Brandt Food

"Mijn mensen zijn mijn belangrijkste investering"

“Bij Brandtfood doen we er alles aan om van uw dagelijkse boodschappen een aangenaam moment te maken” staat te lezen op hun website. Het is bijna instant happiness die je overvalt als je de winkel van zaakvoerster Elke Vangeel in Hove binnenstapt. Je voelt meteen dat ‘kwaliteit’ hier nog net iets meer betekent dan in andere zaken en dat er uitzonderlijke zorg wordt besteed aan het assortiment.   

Nog voor het gesprek gestart is, valt de missie op die bijna levensgroot aan de muur hangt: Wij ontzorgen onze klanten met een hart voor gezonde en lekkere voeding waarbij wij plaats geven aan ontmoeting en ontwikkeling op persoonlijk en gezondheidsvlak voor zowel onze klanten als onze medewerkers. En die laatste zijn onbetaalbaar, maar dan in de goede zin van het woord, vertrouwt Elke mij toe “Mijn mensen worden sterk mee betrokken in de zaak. Onze missie wordt ook door hen gedragen. Als zij niet gelukkig zijn, dan kun je daar nog zo hard aan werken, maar dan krijg je ze niet mee. En die sfeer zet zich over naar de klanten, hoe mooi je winkel ook is”.

Die betrokkenheid vormt een van de hoekstenen voor het uitbouwen van haar toekomst, blijkt al snel. Elke is immers bezig met ambitieuze plannen om in Boechout een tweede winkel te openen.  Die ambitie brengt ook een andere manier van leidinggeven met zich mee: “Van een winkel waar je volledige controle over hebt, ga je naar iets wat je volledig moet beginnen loslaten. Ook voor mij is dat een groeiproces en een zoektocht naar evenwicht. In het begin heb ik mij daar wat aan mispakt, maar nu zit dat duidelijk op de goede weg”.

Het is ook haar unieke businessmodel dat haar een beetje in die ambitie heeft geduwd. Brandt Food gaat zichtbaar veel verder dan andere voedingszaken, maar tegelijkertijd wordt ze daardoor gedwongen om aan schaalvergroting te doen, wil ze het artisanale karakter van haar zaak kunnen behouden en wil ze de rentabiliteit opkrikken. Elke: “Op een bepaald moment zou ik toch de keuze moeten maken. Mocht ik niet kunnen groeien, dan moest ik alles afbouwen wat mij uniek maakt”. Dank zij de tweede winkel  hoopt ze vooral voor haar zelfgemaakte aanbod de productie op te drijven, zodat het logistiek meer behapbaar wordt.

Financieel betekende het een hele uitdaging om de investering rond te krijgen. Amper vijf jaar voordien had ze samen met haar moeder immers beslist om de winkel die haar moeder al twintig jaar uitbaatte volledig plat te gooien om zo het nieuwe pand te kunnen bouwen. Nadat een haalbaarheidsstudie aantoonde dat een tweede pand ook financieel te verteren was, klopte ze bij PMV/Z aan voor een kmo-cofinanciering. Tegelijk ook de vereiste van de bank om mee in te stappen. Elke: “Mijn bankdirecteur raadde mij aan om eerst de goedkeuring van PMV/Z te vragen, en daarmee het financieel plan samen te stellen. Dankzij de versterking van het dossier met de kmo-cofinanciering is het mij redelijk snel gelukt om de bank te overtuigen. Het is de combinatie van verschillende elementen waardoor ik mijn financiering heb rond gekregen.”

De bouw is ondertussen gestart en Elke wil in augustus de zaak gaan inrichten om te kunnen openen rond 14 november: “In de toekomst zou ik ook graag nog Wilrijk erbij doen en Lier of noordrand Antwerpen. Ik denk dat ik op dat moment aan mijn maximum capaciteit zit qua ambachtelijke manier zoals ik het nu doe.”

Met de nieuwe winkels wil ze ook de grenzen van haar concept nog verder aftasten. In Boechout komt er bijvoorbeeld een lunchroom en gezondheidscoaching bij, en gaat ze nog sterker inzetten op een online aanwezigheid, waarbij de bedrijven in de toekomst met een eigen account hun lunches kunnen bestellen.

Op de vraag of ze dit snelle groeitempo nog kan allemaal kan bijbenen hoeft ze niet lang te na denken: “Ondernemen is wel stresserend, maar iets waar je de controle over hebt, daar kan je de stress van aan. Als je geen controle kunt geven, daar krijgen de mensen een burnout van”.

Daarom ook dat ze veel aandacht besteedt aan een open cultuur waar haar mensen zelf verantwoordelijkheden kunnen opnemen. Bij Brandt Food gaat er ook een fors budget naar opleidingen, iets wat in haar sector, zo geeft Elke toe, nog niet sterk is doorgedrongen, maar toch duidelijk een meerwaarde oplevert en veel meer begrip creëert tussen de werknemers.

“De enige die minder begrip heeft, is mijn man als hij ’s avonds de lege frigo opentrekt. Typisch iets voor mensen met een traiteurzaak” glundert ze.

 

Elke Vangeel, zaakvoerder Brandtfood BVBA

St.Laureysplein 5

2540 Hove
03/4556670
0475/289915

www.brandtfood.be