kmo - cofinanciering CPF Industrial

"Onze innovaties wekken enthousiasme op"

Innovatie is ongetwijfeld –naast disruptie- hét buzzwoord van de afgelopen jaren binnen de economie. “The times, they are a-changin’ “, en sneller dan ooit. Bedrijven zijn dus wel verplicht om zich aan te passen en bijgevolg te innoveren. De vraag is immers niet óf een bedrijf meegaat met de veranderende context, maar wel hoe snel ze dat doet.

Een voorbeeld van een onderneming waar én innovatie én disruptie hand in hand gaan is CPF Industrial in Merchtem. Zij ontwikkelden een nieuw proces voor het beprinten van panelen in verschillende materialen met verschillende toepassingen. 

De familie Buggenhout –vader Walter, zijn vrouw Lieve en dochter Inga- hebben al een lange voorgeschiedenis in de houtwereld achter de rug, met name in alles wat met fineer te maken heeft. In 2002 richtten ze samen met fineerbedrijf Finaspan de joint venture B&M op. Langs deze weg zochten de twee een snelle en efficiënte manier om hun eigen producten van een kwalitatieve beits- en laklaag te voorzien. In de daaropvolgende jaren wist B&M tevens een prominente plaats te bereiken in loonlakwerk voor derden. In 2012 verkochten de oprichters het bedrijf aan de West-Vlaamse Spanogroup, die het daaropvolgende jaar over ging in handen van Unilin. Daarmee behoort B&M nu tot het Amerikaanse, beursgenoteerde Mohawk, het grootste interieur- en vloerbedekkingsbedrijf ter wereld.

Met de inkomsten uit de verkoop van B&M stampte de familie Buggenhout CPF Industrial uit de grond. De ontvangsthal van het bedrijf verraadt meteen welke veelbelovende techniek er aanwezig is. Aan de wand hangt een tafereel uit de savanne, geprint op 4 afzonderlijke platen die ineen geklikt zijn. “Hier zijn we best wel trots op”, zegt Walter. “We werken hiervoor samen met Unilin en gebruiken voor de verbinding van de platen het gepatenteerde kliksysteem van Quickstep. Op die manier is de naad tussen de verschillende platen bijna onzichtbaar waardoor je visueel één fotowand krijgt.”

De sterkte van hun ‘futurewalls’, zoals ze hun samenwerking met Unilin gedoopt hebben, (www.futurewalls.com), ligt niet enkel in de variaties in thema’s en visuals die ze kunnen aanbieden –ze kunnen om het even welk digitaal bestand printen, zolang de resolutie hoog genoeg is– maar ook in de snelheid van het systeem. In vergelijking met de klassieke gyproc-afwerking, staat een future wall er vijf keer sneller, bovendien met een perfect afgewerkt resultaat. Hierdoor wordt het voor de eindklant ook financieel een interessant alternatief. Ook om een bepaalde muur een accent te geven kan CPF industrial de concurrentie aangaan met behangpapier.

Nochtans heeft het heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer het procedé volledig op punt stond. Machinebouwers uit Oostenrijk en Duitsland hebben zes maanden gewerkt aan de opstelling en de platentoevoer van de productielijn om een kwalitatief resultaat af te leveren. “Dat we onze commerciële strategie hierdoor niet ten volle konden uitrollen, is een understatement” gromt Walter. “Nu kunnen we er wel volledig voor gaan, waardoor met twee shiften gemakkelijk tot een miljoen meter per jaar kunnen produceren.”

Aan ambitie is er duidelijk geen gebrek binnen CPF Industrial. En aan mogelijkheden evenmin. Bovendien gaat de zoektocht om die mogelijkheden nog uit te breiden en te innoveren onverminderd verder. Gezien zijn achtergrond in de fineerwereld onderzoekt Walter momenteel of zijn procedé een alternatief kan betekenen voor houtsoorten die niet meer mogen ingevoerd worden of moeilijk te krijgen zijn, zoals palissander, wengé of macassar. Zo vormen ze ook ecologisch een mooi alternatief. Het printen van gepersonaliseerde vloeren is dan weer een andere piste, en zit momenteel in de conceptfase.

Hun klantenbestand oogt momenteel al mooi, met onder andere Quick en Accor die al zijn komen aankloppen voor een aantal projecten. De komende jaren gaan ze verder inzetten op de uitbreiding en diversificatie van hun klanten, en gaan ze ook de particuliere markt verder bewerken.

“Aan ideeën ontbreekt het ons duidelijk niet, en we voelen ook dat de klanten heel enthousiast zijn over onze innovatieve producten. Als we dit de komende jaren commercieel kunnen gaan vertalen, dan zitten we goed”. 

 

CPF Industrial

052 21 12 00

Koeweidstraat 31a, 1785 Merchtem
www.cpf-industrial.com
www.futurewalls.com