Noord 57

"Geen enkele klant is een verworven recht"

 Noord 57 in Torhout is het restaurant van Jo Lormans en Joke Sap. Het zijn ondernemers pur sang: “Wij zien in alles opportuniteiten”.

In Noord 57 worden alle gerechten op tafel gezet en gedeeld door de gasten. Met pure producten van lokale leveranciers en een gevarieerde, wisselende menukaart. Joke staat in de keuken. “Ik kook met veel groenten, gezonde en frisse gerechten met allerlei invloeden. Van oervlaams met een eigen twist tot een Oosters wokgerecht, ik laat me graag inspireren en doe er dan mijn eigen ding mee.”

Het horecaverhaal begon voor Jo en Joke in 2003. Ze gaven allebei hun vaste job op om de droom van een eigen zaak na te jagen. In de zoektocht naar een geschikte locatie, vonden ze een feestzaal die ze konden overnemen. Die hebben ze twaalf jaar lang uitgebaat. Joke is nog steeds tevreden met die beslissing: “We wilden iets doen. Zonder goed te weten wat. We hebben ons huis verkocht en zijn op zoek gegaan. Zo zijn we in die feestzaal gerold. Daar kwamen heel veel groepen langs voor maaltijden, van bijeenkomsten van verenigingen tot rouwmaaltijden.” Maar de ondernemingshonger was met dit eerste project nog niet helemaal gestild. In 2015 gingen Jo en Joke op zoek naar een pand om hun eigen restaurant te beginnen.

Noord 57, een case van PMV/Z

Van danscafé tot restaurant

Het werd een oud danscafé in de Aartrijksestraat in Torhout. Jo en Joke hebben het pand volledig gestript en een stuk bijgebouwd. Na minder dan een jaar verbouwen, opende het restaurant in november 2015. Het resultaat is een strak en modern interieur dat toch warm aanvoelt. PMV/z zorgde mee voor de financiering. Joke: “We hadden een lening en eigen inbreng om het gebouw aan te kopen, te verbouwen en in te richten. Voor bijkomende investeringen gingen we een winwinlening aan via PMV/z. PMV begreep goed wat wij nodig hadden en ging meteen met ons mee in het verhaal.”

Het is voor Joke en Jo een volledig ander leven dan toen ze de feestzaal uitbaatten. Jo: “Het is minder voorspelbaar. In de feestzaal hadden we groepen die op voorhand geboekt hadden. Eens die geweest waren, konden we naar huis. Nu zijn we elke middag en avond open. Gelukkig hebben we heel veel online reservaties en bijgevolg een drukke agenda. Vroeger hadden we ook geen vast personeel in dienst, ondanks het feit dat we grote groepen bedienden. De feestzaal draaide met mensen die op regelmatige basis kwamen bijspringen. Nu werken we op een veel kleinere schaal, maar hebben we wel twee vaste medewerkers in dienst, iemand in de keuken en iemand in het restaurant.”

Elke klant een mening

“Het is zeer arbeidsintensief”, vult Joke aan. “We staan mentaal ook onder hoge druk. Elke gast heeft een mening en iedereen kan in principe kritiek geven op sites als TripAdvisor of op sociale media. Daarom probeer ik zo veel mogelijk zelf aan de mensen te vragen wat ze ervan vonden. De directe, persoonlijke feedback van klanten geeft zoveel meer nuttige inzichten dan een online bericht achteraf. Als je opbouwende kritiek krijgt, kun je daar iets mee doen. Klanten zijn voor ons geen vanzelfsprekendheid, wij zijn dankbaar dat mensen bij ons komen eten. Geen enkele klant is een verworven recht!”

Noord 57 is voor Joke en Jo geen eindpunt. “We zijn nog niet op een eindpunt gekomen”, lacht Joke. “We hebben nog goesting in een nieuw project. We weten nog niet wat het wordt, maar we willen blijven ondernemen. We weten al zoveel meer dan toen we begonnen, we kennen de valkuilen veel beter. We proberen altijd verder te bouwen. We zien wel wat de toekomst brengt!”