Waarborg regeling Balls & Glory

“We have the balls, you make the glory”

 

Vooruitkijken door terug te kijken, en dat integreren in een helder foodconcept waarmee je de wereld wil veroveren? Het klinkt ambitieus, maar uit de mond van Wim Ballieu is het bijna een vanzelfsprekendheid. Maar zoals dat gaat met de meeste dingen die op het eerste gezicht vanzelfsprekend lijken, is ook Balls & Glory het resultaat van vallen en terug rechtkrabbelen. En vooral teruggaan naar de roots. Een gesprek.

In 2012 startte Balls & Glory als pop-uplunchrestaurant in Gent met handgerolde gehaktballen met de beste seizoensgebonden ingrediënten. Ondertussen staat de teller al op 6 restaurants, onder andere in Antwerpen, Leuven, Eindhoven en twee in Brussel. In 2025 zouden er dat 50 moeten zijn, waarvan één in de Big Apple. Binnen het Balls & Glory-concept van ‘slow food, fast served’ wordt ook alles gelinkt aan dit visiepunt, zoals Wim Ballieu het noemt: ‘Als er iemand van mijn partners afkomt met een voorstel of een nieuw idee, dan stel ik mij altijd de vraag: gaat ons dit helpen om tegen 2025 ons doel te bereiken?’ Het is een uitspraak die hem typeert: recht op zijn doel af, maar niet ondoordacht. En ook iemand die publiekelijk stelling durft in te nemen, zelfs al gaat bijvoorbeeld om een voor de horeca gevoelig onderwerp als de halfslachtige invoering van de witte kassa.

Het zaadje van wat ondertussen al een serieuze plant is, kiemde al vrij vroeg in de zaak van zijn ouders. Zij vormen ook de rode draad door zijn carrière, hetzij dan niet altijd even bewust: ‘Toen ik een jaar of 19 was, vond ik hen heel ouderwets, maar als ik er nu op terugkijk, moet ik toegeven dat ze net heel vooruitstrevend waren. Mijn pa ging onder andere in Zwitserland charcuterie-opleidingen volgen. Toch een unicum in die tijd.’

B.A. Baracus

I love it when a plan comes together. De associatie met de lijfspreuk van een van de bekendste series van de jaren 80 is snel gemaakt als je B.A. op de site van Balls & Glory ziet pronken. Toeval of niet, het vat het glory-verhaal ook zo’n beetje samen. Of het nu gaat om de periode in de slagerij van zijn ouders, de harde leerschool in de Golfclub in Latem, de eigen weg die hij insloeg met zijn cateringbedrijf Alfin of zijn latere periode bij cateraars als Horeto en Gourmet Invent, allemaal vormden ze de laagjes die uiteindelijk uitmondden in dit concept.

Anders gezegd, uit elke periode haalde hij wel iets nuttigs voor Balls & Glory: nadenken over cijfers -want een kok is een gevaarlijke ondernemer als hij altijd voor het beste gaat- en leren denken in concepten en uitwerken van succesvolle formats (met felicitaties van Peter Goossens), maar altijd met zijn ‘roots’ als brede onderlaag. ‘Wat er thuis werd en wordt gedaan, wat voor een schat aan kennis en vakmanschap is dat eigenlijk niet? En waarom zouden we dat niet kunnen scalen? Waarom kan ik geen combinatie maken van de Alfin-lifestyle, de operationele omvang van Gourmet Invent en de authenticiteit van mijn ouders? Daar gaat het mij vooral om.’ Of zoals hij zelf schrijft op zijn blog: een format dooraderd met het erfgoed van de Belgische slow-food, de wilskracht van het West-Vlaamse ondernemen en de schoonheid van de hedendaagse life-style.

Duidelijke format

Het advies dat hij op een bepaald moment kreeg om een Vlerick-cursus te volgen leerde hem ook om contractueel alles in een duidelijke format te gieten om de groei verder uit te rollen: ‘We gaan eigenlijk lokale joint ventures aan in een fifty-fifty-overeenkomst die we gaan binden aan één servicecenter. Een beetje als een franchisingovereenkomst, maar dan net iets transparanter, want het is daar dat het in veel van die modellen hapert, de transparantie. Uiteindelijk moet de klant zich thuis voelen. De hospitality moet er zijn en dat gevoel wordt nog altijd het beste gecreëerd door iemand die werkt alsof het zijn eigen zaak is. Vandaar dat wij tegen onze partners zeggen, We have the Balls, you make the Glory’. Voor de uitbreiding in Brussel en Leuven kon Balls & Glory rekenen op bankfinanciering én op de waarborgen van PMV/z.

Internationalisering

Voor 2017 staat voorlopig één nieuw restaurant gepland in Amsterdam.  Over wat daarna het beste pad is naar 2025, is Wim op dit moment hard aan het nadenken: ‘Als ik een voorspelling mag doen, maar dat is altijd gevaarlijk, dan denk ik dat de brand Balls & Glory in de toekomst nog altijd 100% mijn eigendom zal zijn. Ik zou dat ook graag zo houden omdat mijn concept mij heel dierbaar is. Dat is bijna mijn kind.’

Door de snelle groei heeft hij ook wel ‘zijn pere gezien’, en besefte hij hoe belangrijk het is om de inspirator te zijn en zijn roots te ‘delen’ met zijn medewerkers. ‘Want daar ging het ook over bij onze groei, hoe komt het dat niemand mijn roots begrijpt? Wel, misschien omdat niemand die ooit gezien heeft.’ Sindsdien vormt de boerderij van zijn grootouders het jaarlijkse decor om iedereen van het team onder te dompelen in de Balls & Glory-spirit. 

Ongetwijfeld wordt het nog een hobbelig parcours voordat de Belgische handgedraaide bal in de New Yorkse magen belandt. Het enthousiasme en het vertrouwen in de toekomst is er echter niet minder om, of zoals Wim een vriend van hem citeert: ‘If you can make it in Belgium, you can make it anywhere’.

   

 

www.ballsnglory.com

@ballsnglory

https://www.facebook.com/BallsnGlory

info@ballsnglory.com