Winwinlening Corona-uitbreiding Winwinlening

Opvang economische impact coronavirus

UITBREIDING WINWINLENING DOOR CORONACRISIS

Om de economische impact van het coronavirus op te vangen, heeft de Vlaamse regering besloten om de modaliteiten van de Winwinlening uit te breiden .

 

In Vlaanderen bestaat sinds 2006 de Winwinlening, een instrument waarbij je tot 50.000 euro kan lenen aan een bevriende kleine ondernemer, in ruil voor 2,5 procent korting op je personenbelasting. Vorig jaar leenden kmo's 62,5 miljoen euro van vrienden en familieleden. In totaal zijn er op dit moment 19.000 Winwinleningen geregistreerd. De Vlaamse regering trekt n.a.v. de coronacrisis de grensbedragen op. Privépersonen kunnen voortaan een lening van maximaal 75.000 euro verstrekken, in plaats van 50.000. Een bedrijf kan met de Winwinlening 300.000 in plaats van 200.000 euro lenen. De looptijd wordt flexibeler: tussen vijf en tien jaar in plaats van acht. Ten slotte wordt de overheidswaarborg bij een faillissement uitgebreid van 30 naar 40 procent. Bij een faillissement kan de ontlener dus 40 procent van zijn geld terugkrijgen via een belastingvermindering.

Wat is nieuw?

  • De looptijd van de leningen die aflopen in 2020 kan worden verlengd met maximum twee jaar.
  • Privépersonen kunnen voortaan een lening van maximaal 75.000 euro verstrekken, in plaats van 50.000.
  • Een bedrijf kan met de Winwinlening 300.000 in plaats van 200.000 euro lenen. 
  • De looptijd wordt flexibeler: tussen vijf en tien jaar in plaats van acht.
  • Ten slotte wordt de overheidswaarborg bij een faillissement uitgebreid van 30 naar 40 procent (tijdelijke maatregel). 

Hoe gebruik maken van de uitgebreide regeling?

Een Winwinlening aanvragen kan via de aanvraagsite.

Vanaf wanneer?

Na de principiële goedkeuring van de Vlaamse regering, moet het decreet worden aangepast en de systemen worden klaargemaakt voor de verruiming. Van zodra de regeling op punt staat, kan de coronaversie van de Winwinlening worden aangevraagd.

 

 

Veelgestelde vragen

Een vraag over de corona-aanpassing van de Winwinlening? Aarzel niet om contact op te nemen. Hierbij alvast enkele veelgestelde vragen, met het antwoord erop.

Is de regeling al in voege?

Neen, dat is nog niet het geval. Na de principiële goedkeuring van de Vlaamse regering moet het betrokken decreet worden aangepast en vervolgens worden goedgekeurd door de Vlaamse regering. Pas nadien kan de regeling in voege treden.

Is de verhoging van de waarborg definitief?

De verhoging van de waarborg van 30% naar 40% is een tijdelijke regeling. We verhogen tijdelijk het eenmalige fiscale voordeel bij definitief verlies van 30% naar 40%. De hogere waarborg geldt voor alle overeenkomsten die worden afsloten tot en met 31 december 2021, voor de ganse looptijd.

Kan ik mijn bestaande Winwinlening aanpassen?

Vrijwillig verlengen van de looptijd van de leningen die aflopen in 2020 met maximum twee jaar wordt toegestaan. Dat stelt ondernemingen in staat de terugbetaling meer te spreiden of uit te stellen. Het principe van de verschuldigde rente per jaar wordt aangehouden. Het fiscale voordeel van 2,5% wordt uitgebreid tot de totale looptijd van maximum tien jaar.