Winwinlening Curious Cats

Wij willen onze eigen koers kiezen

Curious Cats is een ‘gamification’-studio die audiovisueel materiaal ontwikkelt voor het onderwijs, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven: ze gebruikt speltechnieken om bij haar klanten medewerkers aan te trekken, burn-outs te voorkomen, (veiligheids)processen te optimaliseren, verkoopscijfers te verbeteren… Het bedrijf deed een beroep op de Winwinlening om financiering te verzamelen en heeft na een succesvolle financieringsronde de luxe om zelf haar koers te bepalen. “Wij gaan alleen voor kwaliteit. Wij willen de luxe om te kunnen kiezen voor projecten die we belangrijk vinden.”

“Wij bedenken nieuwe manieren om leren leuker te maken voor kinderen en volwassenen”, zegt medezaakvoerder Dieter Honoré die samen met de zussen Jill en Michèle Vanparys in 2016 de studio oprichtte. Het trio werkt samen met verschillende creatieve freelancers. Bekende namen als imec, UGent, en Atlas Copco deden een beroep op hun expertise. Dieter Honoré: “Games en gamification zijn onze enige invalshoek. Bij andere bureaus die gespecialiseerd zijn in Service Design of User Experience (UX) zal een probleemstelling niet noodzakelijk leiden tot een game; bij ons is dat wél het geval. Wij luisteren naar onze opdrachtgever en bedenken vervolgens een creatieve oplossing, die we zelf illustreren.”

Bedrijfswereld

Het computerspel Ava & Trix, gemaakt in eigen beheer, is hét uithangbord van de studio. Meer dan 400 scholen gebruiken ondertussen het spel om leerlingen kennis te laten maken met wetenschap en techniek, door experimentjes met huis-, tuin- en keukenproducten. Atlas Copco, de producent van onder meer assemblagesystemen en persluchtcompressoren, financierde een hoofdstuk in het spel. Zo hoopt het bedrijf op een speelse manier interesse te wekken voor de onbekende toepassingen van perslucht en zijn technologie bekend te maken bij een jong publiek. Hopelijk leidt dat later naar een grotere interesse voor technische beroepen. Ook met domeinnaambeheerder DNS wordt een episode opgezet.

Snelgroeier

Curious Cats werd met eigen middelen opgericht, en slaagde erin na een jaar enkele ondernemers warm te maken om te investeren in de zaak. “Ondertussen hebben we een businessplan. Daarvoor hadden we financiering nodig. Vooral ook was er geld nodig om cashflowproblemen te vermijden. We moeten soms lang wachten tot klanten betalen. Ondertussen moeten er wel volop onkosten en onderaannemers worden betaald. We hadden berekend dat we ongeveer 80.000 euro nodig hadden, en hebben een beroep gedaan op Winwinleningen om dat bedrag op te halen. De oproep was een groot succes: we haalden een pak meer op dan we nodig hadden. Dat maakte het niet alleen mogelijk om te verhuizen en een medewerker aan te werven; het geeft ons vooral extra comfort, en de creatieve vrijheid ons pad zelf uit te stippelen. Wij zijn heel trots dat de studio draait en we financieel gezond zijn”, besluit Dieter Honoré.

www.curiouscats.be