Waarborg regeling Ecoworks

Ecoworks en de stad van morgen

 

De druk op onze steden wordt alsmaar groter. Tegen 2020 zal 80 procent van de Europeanen in steden of in verstedelijkt gebied wonen. In 2028 betekent dat 8% meer mensen dan nu. Dat zal de stedelijke pijnpunten nog acuter maken, en duurzaamheid nog hoger op de agenda plaatsen. Met een stad die groener wordt, en dus meer kansen biedt voor flora en fauna, waardoor de leefbaarheid verbetert.

Een van de bedrijven die hard werkt om dat allemaal in de praktijk om te zetten, is het Vilvoordse Ecoworks. Natuur moet weer meer aandacht krijgen in onze leefwereld, vinden ze, en ze doen dat door het aanleggen van zwemvijvers, groengevels en groendaken.

“We willen vooral het verschil maken”, legt John Kinnen van Ecoworks uit. “Vlaanderen wordt meer en meer volgebouwd. Dat is een spijtige vaststelling, maar tegelijk moet je daarop inspelen en van dat nadeel een voordeel maken. Vooral in de steden hebben we een hoge toegevoegde waarde, niet alleen dankzij de intrinsieke voordelen van een groendak, maar ook door meer groen in de stad te brengen tout court. Groen brengt rust. En als je zelf niet tot bij het groen geraakt, dan brengt Ecoworks dat groen wel tot bij jou.”

Ecoworks kan sinds de start in 2007 al een aardig palmares voorleggen, met als voorlopig laatste hoogtepunt de prijs voor ‘Groendak van het jaar’ die ze in Wenen mochten ontvangen. Bijzonder flatterend, vooral als je weet dat de concullega’s hiervoor hun stem mochten uitbrengen.

Nochtans zat er in het begin niet onmiddellijk een concreet businessplan achter. De vier vrienden die Ecoworks hebben opgericht – John Kinnen, Tim Van Assche, Sander De Kegel en Lieven Houthoofd- wilden al heel lang samen iets doen en zijn eigenlijk een beetje ‘en stoemelings’ in de vijvers gerold. 

Vanaf het begin ging het meteen hard, waardoor het jonge team al tijdens het eerste jaar zijn omzet verdubbelde. In 2014 draaiden ze 2,2 miljoen euro en was de equipe uitgegroeid tot 20 werknemers. En het bedrijf blijft ambitieus, want met de klimaatdoelstellingen zitten ze in een niche die een belangrijke bijdrage kan leveren tegen de opwarming van de aarde. John Kinnen: “In het begin werd er misschien wat smalend gedaan over bijvoorbeeld een groendak, maar je voelt dat nu meer en meer mensen er voor openstaan. Wist je trouwens dat, mochten alle gebouwen op aarde een groendak hebben, we de opwarming met drie graden kunnen terugdringen? Groendaken zuiveren de lucht van fijn stof, dempen geluid en vangen grote watermassa’s op bij zware regenbuien. Bovendien spelen ze specifiek in de stad een belangrijke rol in de temperatuurregeling van gebouwen en de klimaatbeheersing.”

Door hun snelle groei, zeker de laatste jaren, moest er regelmatig vers geld in de onderneming gepompt worden. Gezien de arbeidsintensieve aard van hun sector en verschillende projecten op hetzelfde moment, was de nood aan werkkapitaal dan ook groot. In 2015 klopten ze nog aan bij de bank voor een krediet van 200.000 euro. Maar ondanks hun sterke cijfers, was de groene spirit nog niet direct aanwezig bij de bank. Een waarborg van PMV van 75% van hun krediet zorgde echter voor soelaas.

John Kinnen : “We zijn het beste bewijs dat de omslag naar een groene en duurzame economie ook jobs oplevert. Dankzij PMV hebben we onze groeiambities kunnen waarmaken en gaan we voor een groener en biodiverser Vlaanderen”

 

Ecoworks

Louis Brentastraat 3

1800 Vilvoorde

info@ecoworks.be

www.ecoworks.be