Winwinlening Elegnano

High tech in high heels

Elegnano, het schoenenlabel van onderneemster Katrien Herdewyn, lanceerde onlangs een collectie mannenschoenen. Net als de vrouwencollectie, die sinds 2015 op de markt is, zullen de schoenen bewerkt zijn met nanotechnologie.

Geen schrik meer hebben om met je mooiste schoenen buiten te komen omdat die toch niet vuil kunnen worden? Het is een idee dat veel vrouwen zou aanspreken. Vanuit haar twee passies - schoenen en engineering - zette Katrien Herdewyn dat idee in realiteit om. Elegnano is een samentrekking van elegantie en nanotechnologie. Dat laatste refereert aan technologie die zodanig klein is dat hij met blote oog niet waarneembaar is, maar wel degelijk een effect heeft. In het geval van Elegnano zocht Katrien inspiratie bij het lotuseffect, het verschijnsel dat optreedt als water of vuil op het blad van een heilige lotus terechtkomt: het blijft niet plakken. Niet voor niets is de lotusbloem het oosterse symbool voor reinheid.

 

Datzelfde effect realiseert Elegnano in de schoenencollectie. Door het leer te bewerken ontstaat er een soort van 'paaltjesstructuur' zodat het water of vuil niet kan doordringen. Het procedé bestaat al in bepaalde sectoren, zoals de autocarrosserie. Het is echter de eerste keer dat het voor een high end-schoenencollectie wordt toegepast. Naast de vrouwencollectie die Herdewyn in 2015 lanceerde komt er binnenkort dus ook een beperkte mannencollectie, die ze uitsluitend via een webshop zal aanbieden. “Mijn ervaring leert dat voor mijn publiek, dat heel sterk internationaal georiënteerd is, deze manier nog altijd het beste werkt én ook de beste marges oplevert.” vertelt Herdewyn.

www.elegnano.com