Startlening M Knives

Kwaliteit komt altijd boven drijven

Op echt vakmanschap staat geen leeftijd. Alhoewel hij nog maar 26 is, levert Sander Miesse, de zaakvoerder van M Knives, met zijn messencollectie een sterk staaltje ambacht af waar velen zouden voor tekenen. Een stuk staal gecombineerd met verschillende houtvarianten veranderen in zijn handen op één dag tot een gegeerd topproduct.

“Als je heel high end wil gaan met je producten, zijn het dikwijls de details die erom doen. Die moet je samen met de klant uitzoeken. Het is zo dat de typische handgreep voor mijn messen is ontstaan en het is die manier van werken die de chefs weten te waarderen”, legt Sander Miesse uit. De ‘pointed finger grip’, ‘hammer grip’ of nog de ‘pinch grip’, het zijn termen die de modale messengebruiker niet veel zeggen maar die wel bepalen of een mes goed in de hand ligt en uiteindelijk de chefs weten te overtuigen. 

Alleen het beste is goed genoeg

Zijn opleiding mechanische vormingstechnieken helpt hem om te doen wat hij nu doet. Maar het is de messenpassie uit zijn kindertijd die de echte basis vormde voor zijn eerste proefstuk toen hij achttien was. “Toen al groeide het besef dat ik er goed in was, en ik ermee verder wilde gaan”, aldus Sander. Zoveel jaren later, en na een parcours van vallen en opstaan, kan hij een collectie voorleggen waar hij terecht trots mag op zijn. “Kwaliteit heeft altijd vooropgestaan in mijn productie, al het andere was ondergeschikt. Zelf veeleisend zijn, is in dit geval een groot voordeel: het helpt je om je in de plaats van de klant te stellen.”

Intensief maakproces

Zijn focus op de ultieme kwaliteit levert hem ondertussen (internationale) waardering op, met verkopen tot in China, Japan en de Verenigde Staten. Zijn grootste nadeel: tijd. Het maakproces voor één mes neemt immers 10 à 15 uur in beslag, en daar zit momenteel de grootste bottleneck voor zijn groei. “Ik ben aan het nadenken hoe ik mijn productie kan optimaliseren zonder daarvoor te moeten inboeten op de M Knives-kwaliteit. Drie messen per dag zou ideaal zijn om de sterke vraag bij te benen. Januari bijvoorbeeld was een topmaand, maar mijn stock moet dringend worden aangevuld.”

Uitdagend ondernemerschap

Sander deed een beroep op de Startlening van PMV/z om zijn atelier in te richten en zijn eerste collectie messen op de markt te brengen. Volgens hem is het de geknipte financiering voor zijn ambachtelijke activiteit.  Naast zijn rechtstreekse B2B- en B2C-verkopen, werkt Sander nog met een verkoper die zijn collectie aanbiedt en ook één winkel per provincie die de M Knives in stock heeft. Daarnaast geeft hij op regelmatige tijdstippen slijpworkshops. “Momenteel heb ik het potentieel van de markt nog niet volledig benut”, geeft Sander toe. “De groei is er eigenlijk een beetje vanzelf gekomen, maar het is niet te onderschatten wat er allemaal bij komt kijken als zelfstandige. Het liefste zou ik mij willen focussen op mijn stiel, zonder mij met de ‘randfenomenen’ te moeten bezighouden. De liefde voor het ambacht, daar doe ik het ten slotte voor.”

www.mknives.eu