Cofinanciering Pure Value

Proteus Smart Display is op weg om wereldwijd de nieuwe standaard te worden

De ideale manier om met een product op te vallen in de supermarkt, is aan de hand van een kleurrijke promo display. Je kent ze wel, kartonnen rekjes die tussen de gewone rekken worden geplaatst om je aandacht te trekken. Maar echt milieuvriendelijk zijn de displays niet: na gebruik worden ze integraal weggegooid, zonder dat iemand weet of ze effectief voor meer verkoop hebben gezorgd. Met de Proteus Smart Display van Pure Value wordt dat allemaal anders.

 

Slim, compact en herbruikbaar

Geert Marivoet is CEO van Pure Value Europe en richtte het bedrijf op samen met Bram van Schijndel en Sandy Defauw. Het trio is de bedenker van Proteus: een slimme, compacte, herbruikbare display. Geert vertelt: “In vergelijking met klassieke promo displays, gebruiken wij 85% minder karton. Enkel voor de merk communicatie maken we nog een gepersonaliseerde bekleding. Omdat we het karton daarvoor digitaal bedrukken en we gebruik maken van een gestandaardiseerd proces, kunnen we ook heel snel inspelen op de vraag van de klant. We kunnen de leadtime hiermee extreem verkorten. Onze display is herbruikbaar en kan dus telkens opnieuw ingezet worden. Het systeem is opvouwbaar en telescopisch en daardoor coveren we meer dan 90% van de productportfolio van global merkfabrikanten.

 

Real time resultaten

Daarnaast is er geavanceerde technologie verwerkt in Proteus. “Via bluetooth kunnen we op elk moment onze displays volgen. En dat is uniek, tot nu toe had een retailer of een producent weinig of geen zicht op de impact van een promotieactie in een winkel. Wij weten exact waar ze staan, wanneer ze de winkel binnen gaan en wat de temperatuur daar is. Als er bijvoorbeeld chocolade in de display ligt, wil je weten of het daar niet te warme omgeving is. Tevens meet Proteus de verkoop van de totale display via geavanceerde IoT technology.  Met een app en via een online dashboard kan de gebruiker die data real-time volgen.”

Meer volume

Pure Value is een start-up, maar de bezielers zijn allesbehalve nieuwelingen in het vak. Ze hadden al jarenlange ervaring in duurzame supply chain processen als ook in promotionele visibiliteit in de winkel. Na de oprichting in 2016, wil het bedrijf in 2019 Europa veroveren en vervolgens wereldwijd opschalen. Geert Marivoet: “We zijn gestart in de Benelux en willen zeer snel gaan opschalen, in zowel een verkoop als een pool verhuur model. Opschaling doen we door middel van een distributeursnetwerk dat we volop aan het uitbouwen zijn. Tevens zorgen deze distributeurs ervoor dat er versnelde acceptatie is in de markt en we een grootschalig verhuurmodel kunnen gaan introduceren. Dit laatste model zorgt voor een compleet circulair model in een deel economie.

Dankzij de investering van PMV, kon Pure Value de eerste productie opstarten. “Wij zijn via een innovatie traject van onze huisbank bij PMV en BAN Vlaanderen (Business Angels Network Vlaanderen) terecht gekomen. Met Ahrma Holding als business angel lid van Ban Vlaanderen kon een gezamenlijk krediet worden samengesteld. Van PMV hebben wij goede start-upbegeleiding gekregen. Ze coachten ons in het traject door kritische vragen te stellen. Je wordt echt gechallenged op je businessmodel. En ook heel belangrijk: PMV investeert niet alleen in de beginfase, maar gaat ook mee in de volgende fases, die minstens even belangrijk zijn.”

Greener Packaging Award

Proteus won in 2017 de Greener Packaging Award, een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt door VAL-I-PAC en Fost Plus. De award beloont duurzame verpakkingen en initiatieven in de circulaire economie. Proteus werd de grote, overkoepelende winnaar. “Dat is voor ons opnieuw een groeiversnelling geweest. Het zorgde voor erkenning van de sector, voor bekendheid. Dat heeft vele deuren voor ons geopend en we zijn dan ook enorm trots op die award.”

“Het is onze ambitie om een wereldwijde standaard te creëren voor promotionele displays. Met de geintegreerde technologie hebben we binnen 5 jaar het rendement met 200% verhoogd. En we hebben dan een miljard kilogram karton bespaard. In de toekomst willen we samen met de markt nieuwe oplossingen blijven co creeren en implementeren. Onze drie keywoorden zijn smart, sustainable, together. Samen gaan we voor een 100% circulaire & sharing economy.  

www.proteussmartdisplay.com