Startlening+ Ritchie

Belgische limonade opnieuw op de kaart zetten

Slurp de dag. De slogan op de website van Ritchie verraadt de hand van marketeer en oprichter Jan Verlinden. Het geluk zit in een klein rietje, zoals hij zelf zegt, en met dat rietje blaast hij de limonade van de ouderlijke brouwerij nieuw leven in.

“Het is soms gemakkelijker te weten wat je niet dan wat je wel wil in het leven” zegt de oprichter van Ritchie. Tekenen van een midlifecrisis zijn er bij hem niet direct te ontwaren, maar toch wist hij van zijn goedbetaalde directeursjob bij Pepsico: “dit kan ik niet nog twintig jaar doen”. De confrontatie met de foto uit zijn jeugd – in de sponsbroek naast de bakken limonade die in de ouderlijke brouwerij werden gebotteld – en de huidige trend naar craftproducten leverde een welgekomen aha-erlebnis op. Het startschot voor de revival van de familielimonade was ermee gegeven.

In tegenstelling tot het moment waarop Jan met zijn vader het klassieke vader-zoon-gesprek had over de overname van de brouwerij, en toen besliste om een andere weg in te slaan, waren nu wel alle ingrediënten aanwezig voor het nieuwe Ritchie: het momentum, de goesting en vooral een fantastisch product. “Ritchie zat al in het assortiment van mijn vader, en als marketeer kan ik zeggen dat het een naam is die werkt in alle talen. Bovendien had het een mooi logo en een mooi flesje om van te vertrekken. Het enige wat ik moest doen was met mijn ervaring er nog een extra laag aan toevoegen om aan te passen aan de tijdsgeest”, aldus Jan Verlinden.

Die tijdsgeest speelt alleszins in zijn voordeel. Niet alleen de consument smeekt om meer authenticiteit, ook de retail zelf biedt meer kansen voor kwaliteitsproducten van eigen bodem. Die nieuwe niche wil Jan maar al te graag invullen, maar hij beseft ook dat het zelfs voor iemand met zijn achtergrond geen walk in the park wordt: “Ik ben erin gestapt met het besef dat het kan verkeerd gaan. Niettemin heb ik al mijn afgewerkt product, mijn eerste klanten, de eerste maand heb ik al kunnen factureren en ik genereer cash flow. Maar ik maak mij geen illusies, de kans dat dit flopt is nog altijd groter dan de kans dat dit een succes is.”

 

Ankerpunten

Raymond Van Het Groenewoud zong in één van zijn bekendste hits “Ik heb succes gekend, ‘k heb ellende gekend…. Maar artiesten hebben meestal maar één verzoeknummer. Je veux de l’amour”. Ongetwijfeld vat dit de voorbereidings- en opstartperiode van veel zelfstandigen zo’n beetje samen, weliswaar met een ander verzoeknummer: je veux que ça marche.

Maar hoe weet je dat iets zal werken?

Jan Verlinden noemt vier ankerpunten in zijn voorbereiding waaraan hij kon aftoetsen of zijn concept ging aanslaan. Naast zijn pitch bij KBC Start-it en het begeleidingstraject bij Unizo, beschouwt hij de aanvraag van de Startlening+ bij PMV/z als één van die aftoetsmomenten: “Jullie kijken op een heel rationele manier naar dat dossier en confronteren je met pertinente vragen. Want je mag dan al die ervaring hebben bij Pepsico, BAT en Mars, heel veel dingen blijven nog altijd een blinde vlek.” Door het wegvallen van een Chinese leverancier van glazen flessen die vervangen werd door een Nederlandse, maar waarbij de minimum bestelvolumes ineens veel groter waren, moest er ineens extra financiering op tafel komen. De Startlening+ was op dat moment het meeste geschikt.

Het vierde en misschien wel belangrijkste ankerpunt was het binnenhalen van zijn eerste klant, Délitraiteur, nota bene als winnaar van hun wedstrijd voor de meest innovatieve en duragréable (durable en agréable) voedingsstart-up. Naast de hoofprijs van 25.000 euro, werd Ritchie ook opgenomen in het assortiment van de 36 Belgische Délitraiteur-winkels. “Toen heb ik een week op een wolk geleefd” aldus Jan.

 

Export

Onder meer dankzij Délitraiteur en de gestage uitbouw van zijn klantenbestand heeft Ritchie zijn start niet gemist. Op 2 maanden tijd werden al meer dan 1000 bakken van de twee Ritchie smaken verkocht.

Op lange termijn heeft Jan een dubbele ambitie.  De eerste is om binnen afzienbare tijd tot het Belgische culinaire erfgoed te behoren: “Ik hoop dat als je binnen dit en 5 jaar vraagt aan de klant, noem mij een Belgische limonade, dat de naam Ritchie er automatisch uitrolt.”  Met bekendheid wil hij zijn tweede ambitie waarmaken: het inzetten op export. “We hebben een traditie in Belgische  bieren, chocolade, … Ik zou graag meesurfen op die traditie en er ook een Belgische limonade naast zetten, met de bedoeling om hopelijk ooit in het buitenland te geraken.”

 

Info

Ritchie, Belgische limonade met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, beschikbaar in twee smaken: Orange met een hint van Vanille en Pompelmoes met een hint van Ananas. Zonder bewaarmiddelen.

www.drinkritchie.com

jan@drinkritchie.com

https://www.facebook.com/drinkritchie/