Startlening+ Staenis

Iedereen aan de chape met Staenis

Voor een goede chape neemt men doorgaans wat portlandcomposietcement, men voegt er wat water en zand bij, en klaar. Simpel. Voor een innovatief idee neemt men wat jeugdig enthousiasme, men voegt er een flinke dosis pragmatisme én doorzettingsvermogen bij, en klaar. Simpel. Voegt men 1 en 2 bij elkaar, dan komt men tot iets wat simpel lijkt maar het leven van veel chapeplaatsers zal vergemakkelijken. Aan het woord zijn Daisy en Tom, zaakvoerders van Staenis en houders van hun eerste patent in de bouw. 

 

Dat patent slaat op een nieuw productconcept voor het gemakkelijk plaatsen en uitvlakken van chapevloeren. Het is gegroeid uit de persoonlijke ervaring en ook uit een heel klein beetje frustratie van zaakvoerder Tom Verstaen: “Mijn vader is actief in totaalrenovaties. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd en wou eigenlijk wel in zijn voetsporen treden. Op een bepaald moment moest ik een klein stukje chape leggen, en dat bleek toch niet zo evident te zijn. Vooral in kleine ruimtes botste ik op het probleem om chape vlak te plaatsen.”

Tom begon na te denken over een oplossing en kwam al snel met een eerste prototype op de proppen. Voor de verdere uitwerking sloot hij een ‘alliantie’ met een vroegere schoolvriendin die interieurarchitectuur en productdesign had gestudeerd. Daisy Bohyn: “Toen Tom mij zijn idee voorlegde was ik bijna afgestudeerd in productontwikkeling. We kwamen allebei tot de vaststelling dat dit professioneel een perfecte combinatie was en zo zijn we er samen ingerold. Uiteindelijk hebben we samen het product ontwikkeld, wat resulteerde in het Staenisrooster chapesysteem. Ondertussen zijn we er bijna een goed jaar voltijds mee bezig.”

Zo vlak als een chape hoort te zijn, zo hobbelig was hun parcours naar het zelfstandig ondernemerschap het afgelopen jaar. Omwille van verschillende redenen moesten ze hun productlancering een aantal keren uitstellen. Daisy:”We zijn heel lang bezig geweest met de ontwikkeling zelf van het product, met marktonderzoek, het patent dat heel veel tijd opslorpte en de praktische zaken om ons bedrijf op te richten. Boekhoudtechnisch en financieel hebben wij ook een leercurve doorlopen. Die was zeer boeiend maar soms ook slopend.”

 

Op de balans van die leercurve wogen de bevestiging van buitenaf en de opstekers uiteindelijk toch een stuk zwaarder dan de paar pauzes die ze moesten inlassen. De belangrijkste return daarbij was de eerste prijs die ze in de wacht sleepten op de Demo Day van Start it @kbc. Tom:” dat gaf ons toch wel een vertrouwensboost en overtuigde ons dat we op de goede weg waren. Voor startende en jonge ondernemers zijn zulke initiatieven heel waardevol als klankbord.” Daarnaast, en in tegenstelling tot wat ze ingeschat hadden, bleek het laten uitvoeren van testen aan de Universiteit Gent ook heel vlot te verlopen. Uit de verschillende proeven aan de universiteit bleek nog maar eens de toegevoegde waarde van het concept.

Als startende ondernemers konden Daisy en Tom voor de commercialisering van het Staenisrooster een beroep doen op de Startlening van PMV/z en op subsidies van Vlaio voor hun productontwikkeling. Ook daar moest er wat gepingpongd worden om financieel alles goed te onderbouwen en om de voordelen van hun nieuwe product in de verf te zetten. Daisy:”PMV was kritisch in hun beoordeling maar het is goed geweest dat we die stappen gedaan hebben. We zijn ook telkens meegegroeid met het financieel plan, onder andere ook door ons te laten challengen door andere partijen.”

“Reculer pour mieux sauter”, zo drukken de Franstaligen het mooi uit. En het moment om volop te springen is nu gekomen. Het product is verkoopsklaar, en alles wordt in stelling gebracht om het in de markt te zetten en om de eerste inkomsten te genereren. Op dit moment is het vooral zaak om voldoende geld in het laatje te brengen om ruimte te creëren voor verdere ontwikkeling.

Met het Staenisrooster mikken Tom en Daisy op professionelen, maar ook op de doe het zelvers. Tom:”In de bouw zijn er een aantal dingen die je als particulier zelf kan doen, maar ook zaken die je beter uitbesteedt. Stukadoorwerken is zo’n klassieker waar niemand durft aan te beginnen, maar ook zelf de chape plaatsen schrikt velen af. Dankzij ons systeem vormt dat geen enkele uitdaging meer. Bovendien is uit de testen ook gebleken dat het Staenisrooster de kans op scheuren fel vermindert en er ook minder uitzettingsvoegen nodig zijn.”.

En last but not least gaat het ook om een op en top Vlaams product. “De volledige productie gebeurt hier, en daar zijn we best wel trots op” klinken Daisy en Tom in koor. Die trots is meer dan terecht. Dankzij hun innovatie, iedereen binnenkort aan de chape!

 

Staenis BVBA

Nieuwlandsstraat 33, 9870 Olsene

BTW NR BE 0668.385.527

hello@staenis.com

GSM: Tom Verstaen  +32 471 46 47 26

www.staenis.com