kmo - cofinanciering The Guitar Bar

"Ik wil de emotie er opnieuw aan toevoegen"

De muziek van Roy Rogers klinkt zacht op de achtergrond als ik de Guitar Bar binnenstap. Tijdens ons gesprek zullen nog verschillende muziekstijlen de revue passeren afgewisseld met gitaarrifs die door de winkel galmen. Had de term eclectisch nog niet bestaan, dan was hij ongetwijfeld hier uitgevonden. Tegelijk is een open blik voor een gitaarwinkel ook een noodzaak, vertrouwt eigenaar Dries D’Haese mij toe. “Als handelaar krijg je natuurlijk in de eerste plaats klanten over de vloer en als je zegt ik ga maar één soort muziekstijl propageren of ik sta maar voor één soort muziekstijl open, dat kun je je niet permitteren.“  

Aan het woord is duidelijk iemand die weet waarover hij het heeft. Iemand die gepokt en gemazeld is, zoals hij zelf zegt, in het muziekmilieu. Twee jaar geleden kreeg hij te echter horen dat zijn toenmalige werkgever Milestones de boeken zou neerleggen. Te kleine marges, te veel concurrentie luidde het. Het waren onder andere de klanten én vooral de muzikanten die hem aan zijn mouw trokken om die niche op te vullen. Vooral op het vlak van service en verkoop met service - voor gitaren is afstelwerk immers erg belangrijk - was er een grote leemte ontstaan. Vanaf dag één was samenwerken met een sterk team van vakmensen dan ook onontbeerlijk. Walter Broes kon zich als gearfreak pur sang in het concept van service, kennis wel vinden. Steven Van Cluysen was met zijn jarenlange ervaring de ideale partner om de reparaties en het afstelwerk voor The Guitar Bar uit te voeren.

Naast het idee en het concept van een eigen winkel was natuurlijk de financiering van het ganse project noodzakelijk. De meeste banken toonden zich meteen heel enthousiast. Ze hadden zelden zo een gemotiveerd en goed doordacht business plan gezien. “Ik wist ook heel goed wat ik hier wou beginnen, wie mijn concurrenten waren, ik weet heel goed hoe de markt in mekaar zit, en dat maakt natuurlijk indruk op mensen die de markt niet zo goed kennen.” Een goede voorbereiding is alles, en mijn gesprekspartner heeft duidelijk zijn huiswerk gemaakt. “Daar is goed over nagedacht”, zal nog dikwijls tijdens het gesprek opduiken.

Dit heeft gewerkt

Maar ondanks die grondige reflectie, geeft Dries toe dat hij sommige zaken niet altijd correct heeft ingeschat. Zoals het koopgedrag.

Een klant zal vandaag op veel meer niveaus informatie gaat inwinnen en dat maakt een sterke online aanwezigheid onontbeerlijk. E-commerce dus; niet alleen als online etalage, maar ook om de verkoop aan te zwengelen. The Guitar Bar is er trots op dat ze een aantal merken rechtstreeks en exclusief importeert –Quilter amps, John Pearse en Pyramid snaren, de capo’s van William Cassidy, Deering banjo’s, de straps van Pascual Martinez.  Dat maakt dat ze op korte tijd al kon zaken kon doen met muzikanten uit landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk, en Spanje. Een pure noodzaak als je merkt dat veel distributeurs in de muziekindustrie vaak uitblinken in korte-termijn denken, en geen relatie op lange termijn willen of kunnen uitbouwen. Beloften qua prijsstructuren en exclusiviteit voor bepaalde producten, vallen daarbij vaak ten prooi aan een snelle grote deal. Voor veel grote A-merken staat een stabiele distributie daardoor vaak onder grote druk. Direct import is dan het enige alternatief om je marge te beschermen.

Maar ondanks de obstakels is de balans na een half jaar zeker positief. “Per saldo genomen kan ik alleen maar zeggen: dit heeft gewerkt”. Sommige zaken zoals de import en de verkoop van bepaalde modellen gaan zelfs zo hard dat The Guitar Bar binnenkort een extra financiering overweegt om verder te kunnen groeien.

Ook de verkoop van vintage gitaren gaat prima.  Alleen is het niet makkelijk om snel genoeg nieuwe instrumenten te vinden die beantwoorden aan onze eis voor kwaliteit. Veel muzikanten hebben ondertussen al de weg naar de Lange Koepoortstraat gevonden om er persoonlijk advies te krijgen van Walter Broes over de waarde van vintage en tweedehands of voor de keuze van effectpedalen, versterkers en gitaren. Ook de repairafdeling van Steven Van Cluysen, die aanvankelijk enkel op woensdag beschikbaar was, draait dermate goed dat hij er een half jaar na de start ook op zaterdagen is.

Emotie

“Mijn excel-sheets nemen een prominente plaats in op mijn computer en zijn niet meer weg te denken in de huidige bedrijfsvoering. Mocht ik mijn zaak nu runnen zoals een zaak 10 jaar geleden gerund werd, ik was al lang failliet.” Aan het woord is naast Dries de vakman, ook Dries de zakenman.

Het feit dat het 80% loopt zoals hij het voor ogen had, komt vooral omdat hij goed heeft nagedacht over hoe hij wil verkopen. Niet alleen over de inrichting –de houten kasten en de Expo 58-stoeltjes staan niet zomaar in The Guitar Bar- maar ook over hoe hij zijn gitaren aan de man wil brengen. Want ondanks de rationele kant van de zaak, blijkt toch hoezeer hij een afkeer heeft van de manier waarop de grote ketens de gitaar als massa-instrument aanbieden.

“Dat wil ik bewust doorbreken. De muzikant is een individu, Ik wil ook dat mijn gitaar een individueel product is. Door de manier waarop de gitaar tegenwoordig als massaverkoop wordt aangeboden, ontdoe je het instrument van emotie, en wat ik probeer –en blijkbaar met succes- is de emotie terug toevoegen aan de gitaar. Het is de godverdomde plicht van een muziekhandelaar om te beseffen dat hij een vertrouwenspositie heeft. Door het feit dat hij advies vraagt zou kunnen impliceren dat hij niet goed weet waarover hij het heeft, want hij heeft uw advies nodig. Je moet daar heel gewetensvol mee omgaan, want je zit niet gewoon in iemand zijn portemonnee, je zit ook in een hele individuele leefsfeer, want het wordt zijn muziekinstrument, zijn baby.“

Het hoeft dus niet te verwonderen dat muzikanten als Ruben Block, Axl Peleman en Bruno Degroote graag over de vloer komen van The Guitar Bar. Er staan Dries en zijn ‘gearfreak’ Walter Broes ongetwijfeld nog een mooie (muzikale) toekomst te wachten. 

 

The Guitar Bar

Dries D'haese en Walter Broes
Lange Koepoortstraat 63, 2000 Antwerpen

www.theguitarbar.be

03/232 00 29