Waarborg Tuinjan

Elke tuin is een natuurgebied

Gentenaars zijn het ondertussen gewoon een forse bakfiets met een groencontainer door het straatbeeld te zien rijden. Het is de bakfiets van Tuinjan, de firma van Jona Van Laer en drie collega’s. Zij ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen op een duurzame manier. Het tuinafval nemen ze netjes mee, in de bakfiets, of, bij grotere werken, in de bestelwagen op aardgas.

Als student Groenmanagement aan de HoGent startte Jona Van Laer zijn eigen bedrijf in duurzame tuinaanleg en -onderhoud. Er was op dat moment al een Tuinjan in Gent actief, maar die stopte. “Toen ik de zaak overnam, merkte ik meteen dat ik het alleen niet zou kunnen bolwerken. Ik besloot daarop drie studievrienden als jobstudent aan te nemen. Ikzelf had op dat moment herexamens… Ondertussen zijn we anderhalf jaar bezig en leid ik de zaak samen met m’n drie vennoten. Onze focus op duurzaamheid is, samen met onze veelzijdigheid, de sterkte van ons bedrijf. Wij doen zowel tegels, schrijnwerk, ontwerp, aanleg en onderhoud. In juni hoop ik m’n diploma te halen. Ik moet enkel m’n bachelorproef nog afleggen.” 

Wandeling in het park

Jona Van Laer nam de klanten, het materiaal en de merknaam over van zijn voorganger, met wie hij regelde dat hij het overnamebedrag maandelijks mocht afbetalen. Extern overnamekapitaal was op die manier niet nodig. Toch bleek de start geen wandeling in het park. “Niemand van ons vieren had spaargeld of ander kapitaal waardoor we van meet af aan een loon moesten ontvangen. Bij heel wat andere starters is dat niet het geval, en geven de zaakvoerders zichzelf geen loon in de beginperiode. Bovendien zijn we net voor de winter gestart. Dat is een periode waarin er weinig werk is en dus nauwelijks inkomsten zijn. Onze onderneming startte dus meteen met een put. Gelukkig hadden we daar van bij de start rekening mee gehouden. Bij Triodos heb ik een lening voor ons vrachtwagentje (op aardgas) en tevens een kaskrediet, met een waarborg bij PMV/z. Ik raad elke startende ondernemer aan om zo’n kaskrediet tijdig aan te vragen. Mocht ik het niet hebben gehad, dan zou ik ’s winters cashflowproblemen hebben gehad. Het kost niet veel, maar je moet het wel aanvragen vóór je het nodig hebt”, aldus Jona.

 

Duurzame aanpak

Het eerste jaar was spannend. Jona Van Laer: “Ik heb veel leergeld betaald, en veel tijd moeten investeren in de technische voorbereiding van opdrachten: de meeste opdrachten deed ik voor de allereerste keer... Ik heb ook veel geïnvesteerd in materiaal. Ondertussen hebben we wel alles wat we nodig hebben.” Met de zaak gaat het voortreffelijk. “Voortdurend komen er nieuwe klanten bij, hoewel we niet eens reclame maken en zelfs onze vrachtwagentjes niet bestickerd zijn”, weet de zaakvoerder. De duurzame aanpak van Jona en zijn vennoten is zeker een onderdeel van het succes. Verplaatsingen naar klanten gebeuren vooral met een elektrische bakfiets, en voor elke plaats wordt de juiste plant gezocht. Bij aanleg en onderhoud focussen ze op natuurbeheer en ecologie, bijvoorbeeld door niet te snoeien tijdens het broedseizoen of door aan waterbuffering te doen. “De focus op natuurbeheer die sterk aanwezig was in de opleiding Groenmanagement, proberen we over te brengen naar kleine tuinen. Elke tuin is voor ons een potentieel klein natuurgebied. Maar ook in de bedrijfsvoering proberen we duurzame principes consequent toe te passen. Wij willen ook een ‘future proof’-bedrijf zijn en maximaal inzetten op digitalisatie: wij doen bijna niets op papier”, besluit Jona.

www.tuinjan.be